Hoe design je de perfecte slaapkamer?

Ik vind het altijd erg lastig om mijn huis in te richten. Vooral mijn slaapkamer vind ik moeilijk. Er moet een bed in en een kledingkast, en eigenlijk is de ruimte dan al wel vol. Daarnaast vind ik qua decoratie veel te veel dingen leuk, waardoor het een chaotisch geheel wordt. Ik kan maar niet voor elkaar krijgen om er een mooi geheel van te maken. Gelukkig heb ik vorige week even met een vriend die architect is koffie gedronken. Hij gaf mij zulke goede tips! En gelukkig voor jullie zal ik deze ook hier op deze blog delen.

Creëer ruimte

Als je slaapkamer niet zo groot is en er naast een bed niet veel inpast, is het fijn om optisch meer ruimte te creëren. En ook als je slaapkamer wel groot is, is het natuurlijk geen slecht idee om hem nog groter te laten lijken. Dit kan door verschillende trucjes. Een bekende truc is bijvoorbeeld om te kiezen voor een licht kleurenpalet. Als je je muur, vloer en meubels in wat lichtere tinten houdt lijkt de ruimte automatisch groter. Ook spiegels en glazen wanden kunnen je kamer optisch vergroten. Dit is toevallig ook een item wat veel mensen vergeten in hun slaapkamer, maar wat je wel nodig hebt. Vergeet daarom nooit om een groot stuk wand over te laten voor een grote spiegel. En het liefst komt deze natuurlijk tot de vloer, zodat je je hele outfit kan bekijken als dat nodig is!

Creëer diepte

Het is daarnaast heel mooi als je slaapkamer veel diepte bevat. En toevallig zorgt diepte er tegelijkertijd ook voor dat de ruimte optisch groter lijkt! Diepte kan je op verschillende manieren creëren. Ten eerste kan je met meubels diepte creëren. Heb je bijvoorbeeld een stoel staan in je slaapkamer (heel handig om kleding over te hangen!), kies dan voor een kussen op de zitting die een andere kleur heeft dan de stoel zelf. Of als je een vloerkleed wil neerleggen in je kamer, kies deze dan in een andere structuur en kleur dan je vloer. Ook kan je met voorwerpen diepte creëren. Door verschillende kussentjes te leggen bij de hoofdsteun van het bed, of door dingen een afstandje van de muur te hangen. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan je TV met een TV plafondbeugel ophangen of een mooi schilderij een stuk van de muur te hangen.

Creëer gezelligheid

Het creëren van gezelligheid is tot slot het leukste onderdeel. Maar, wat mij betreft ook het moeilijkste. Er zijn zoveel decoratiemogelijkheden met kaarsjes, planten en vazen dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie. Gelukkig zijn er veel woonwinkels die ‘voorbeeld slaapkamers’ hebben of decoratie op kleur hebben georganiseerd. Kies bij voorkeur niet meer dan twee kleuren en probeer verschillende structuren te kiezen. Ook is het slim om per plek waar je het neer gaat zetten (bijvoorbeeld op het nachtkastje) niet meer dan drie items te kiezen. Je doel is namelijk gezelligheid en niet zoals in mijn huidige slaapkamer; chaos…

Geef een reactie