Design je eigen vakantie

Er zijn wel honderden reisorganisaties die reizen organiseren. Van Duitsland tot Japan en van sportieve vakanties tot strandvakanties. Mijn brievenbus ligt elk voorjaar vol met brochures, flyers en uitnodigingen voor buitenland beurzen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Helaas zitten er aan deze reizen van reisorganisaties vaak ook flinke prijskaartjes. Op zich niet gek, want een vakantie naar Azië of Zuid-Amerika zijn nou eenmaal niet goedkoop. Toch kan het soms voordelig zijn om je eigen reis te organiseren. Ik zal in deze blog twee grote voordelen noemen die ervoor zorgen dat ik vaak mijn eigen vakantie regel.

Eigen vakantie is eigen planning

Bij reizen van een reisorganisatie zit vaak ook een drukke planning. Een aantal zomers geleden ben ik met een groepsreis naar Thailand gegaan. Dit was enorm leuk, maar de planning gaf ons geen enkel moment rust. Als ik deze reis zelf had geregeld, had ik misschien een aantal middagjes ingepland om te relaxen. Dit vind ik het grootste voordeel aan het zelf organiseren van een reis: Je kan het geheel zelf samenstellen. Zo kan je meer tijd besteden aan activiteiten die je leuk vind en kan je activiteiten overslaan die je minder aantrekken. Wil je een sloep huren en een stukje varen, dan doe je dat. Wil je geen sloep huren en varen, dan doe je dat niet. Zo simpel is het! Je kunt natuurlijk wel altijd de schema’s van georganiseerde reizen erbij houden voor inspiratie. Zelf vergelijk ik altijd een aantal reisschema’s en stel op basis hiervan mijn eigen reis samen.

Eigen vakantie is eigen prijs

Als je zelf je vakantie samenstelt, kun je ook zelf bepalen hoe duur het wordt. Reisorganisaties willen toch altijd wel een zekere luxe garanderen. Als je dit niet heel belangrijk vindt, kan je ook je eigen reis samenstellen en voor meer budgettair verantwoorde opties gaan. Zelf kies ik altijd gedurende de reis voor wat goedkopere opties om de vakantie dan af te sluiten met een luxe hotel of resort om nog een paar daagjes te relaxen. Dit is een optie die niet veel reisorganisaties geven. Door zelf je reis te organiseren, kun je de reis dus ook helemaal vormen naar de grootte van jouw portemonnee.

Voordelen van georganiseerde reizen

Heel af en toe kies ik er wel nog voor om met een reisorganisatie op vakantie te gaan. Dit komt omdat er toch een aantal voordelen aan zitten. Het eerste voordeel is natuurlijk dat je zelf niet opgezadeld wordt met de moeite van het organiseren van een reis. Dit kan namelijk veel tijd en energie geven, dus soms is het ook wel lekker om dit uit handen te geven. Een ander voordeel voor mij is dat sommige organisaties groepsreizen organiseren. Dit kan erg leuk zijn, omdat je nieuwe mensen ontmoet en nooit alleen bent. Hoewel ik zelf nog altijd de voorkeur geef aan het zelf organiseren van mijn reis, zitten er dus ook zeker voordelen aan een reisorganisatie!

Geef een reactie