Kabels en aansluitingen: wat is handig?

vga

Door de jaren heen heb je waarschijnlijk veel van de opkomst van technologie meegemaakt. Van videobanden naar DVD naar Blu-Ray, van VGA naar HDMI naar casten en streamen, van LP naar CD naar Spotify, er is zoveel gebeurd en veranderd in de afgelopen jaren. Waarschijnlijk heeft iedereen die dit proces heeft meegemaakt op zolder nog een enorme voorraad liggen aan kabels, aansluitingen en extenders. Maar wat daarvan kan weggegooid, en wat is wel nog nuttig om te bewaren?

Oude videobanden overzetten

Veel films die op videoband zijn uitgebracht zijn moeilijk om tegenwoordig nog ergens te vinden. Als je dus videobanden hebt die nog goed werken, zijn die zeker handig om te bewaren! Er zijn speciale apparaten en aansluitingen verkrijgbaar om de inhoud van een videoband om te zetten naar een bestand wat als video af kan worden gespeeld op een pc. Dit geldt dus voor oude films die je gekocht hebt, maar ook zelf opgenomen afleveringen van programma’s of het nieuws, of familiefilms die je zelf hebt gemaakt.

Cd’s en dvd’s

Ook cd’s en dvd’s zijn heel handig om te bewaren, omdat je deze gemakkelijk over kunt zetten op je computer. Met name oude cd’s zijn leuk om te vinden – omdat deze vroeger nog wel eens zelf gebrand werden als mix, kom je heel wat nummers tegen die je allang vergeten was of die misschien wel niet te streamen zijn deze tijd. Door de cd of dvd in je laptop of computer te doen kun je de bestanden rippen waardoor je alles voortaan gewoon als mp3 of mp4 bestand op je computer hebt staan. Ook voor floppy disks zijn manieren om de bestanden gewoon over te zetten!

Kabels, kabels en nog eens kabels

Met kabels is het iets lastiger om te beslissen wat het bewaren waard is, omdat deze geen bestanden bevatten en er daar in ontwikkeling dus niks verloren ging, maar alleen verbeterd werd. Zo kon je met een VGA kabel vroeger beeld overbrengen van een computer naar een scherm, maar geen geluid. Toen kwam de HDMI-kabel die dit wel beide kon. In principe is zo’n oude kabel dan dus nooit echt meer noodzakelijk. Maar het kan wel zijn dat je op een oude computer nog bestanden hebt staan, en deze alleen een VGA-aansluiting heeft. Dan is het zeker handig om nog een kabel te hebben! Er bestaan ook speciale connectors en verbinden om tussen een VGA-aansluiting en een HDMI aansluiting te zetten, zodat je deze aan een nieuwer apparaat kunt koppelen. Je kunt met de nieuwste technologie dus juist het meeste uit oude technologie halen!

Geef een reactie